tiistaina, huhtikuuta 29, 2008

Säkkipimeässä salamalla

Olin eilen ja tänään kuvaamassa lasten koulun ns. vappudiskossa (eilen luokat 1-3 ja tänään 4-6) dokumentaarisia kuvia. Tila oli mahdollisimman hankala valokuvauksen kannalta: iso liikuntasali josta oli valot lähestulkoon kokonaan sammutettu ja katto korkealla. Salamaa vain sitten suoraan päin naamaa ja herkkyydet tapissa.

Aloitin ISO 3200 herkkyydellä ja ihmettelin kun kuvat ylivalottuivat reilusti (5D, 50/1.8 ja Sigma Super 500). Sitten jossain vaiheessa huomasin ettei Sigman salama noteeraa yli 1600 herkkyyksiä ja tiputin kameran herkkyyden siihen 1600. Siitä huolimatta vaikka kameran mittarin mukaan alivalotin n aukolla piti monien kuvien osalta vielä DPP:llä tiputtaa valotusta hiukan.

Vaikka kuvat oli 3200 ja 1600 herkkyyksillä napsittu niin kuvanlaatu oli silti yllättävän hyvää. Tuntuu 5D toimivan isoilla herkkyyksillä oikein mainiosti.

maanantaina, huhtikuuta 28, 2008

Kliseekuvia Vitträskin rannalta

Joku aika sitten kävin illalla kuvaamassa mahdollisimman kliseisestä tilanteesta tuossa kilsan päässä Vitträsk-järven rannalla. Eli auringonlaskukuvia: