lauantaina, tammikuuta 30, 2010

Muutama potretti joulukuulta

Tässäpä muutama potretti joita kävin ottamassa Päivin työkaverin perheestä:

Ja jokunen omastakin perheestä tuli otettua:

sunnuntaina, tammikuuta 24, 2010

Kuvien käsittelyn ja hallinnan päivitystä

Viime aikoina ei ole paljoa tullut postailtua kuvia näkösälle. Iso osa ajasta on mennyt pariin keskeiseen aihepiiriin:

Lightroom

Asensin kokeeksi Lightroom 3 betan, ja olen innostunut avainsanoittamisesta yms organisoinnista niin että ei taida olla paluuta enää aikaisempaan. Aiemmin käytin ainoastaan Canonin DPP:tä kuvien käsittelyyn ja kuvatiedostot olivat ihan vaan päiväyksen mukaisissa hakemistoissa. Ennen mulla oli myös samassa hierarkiassa sekä RAW- että JPG-kuvat, nyt olen ne perkannut niin että RAW-kuvat ovat omassa hakemistorakenteessaan. Tämä RAW-juurihakemisto on sitten se mistä olen importannut kuvat Lightroomiin.

Itse kuvien käsittely Lightroomilla on tavallaan hyvin erilaista kuin DPP:llä. Toki oleellisesti toimenpiteet ovat pitkälti samoja, mutta monilla asioilla on eri nimet. On siellä tietysti uuttakin, erityisesti nämä:

  • horisontin suoristus (jostain kumman syystä puuttuu DPP:stä)
  • paikalliset korjaukset (esim exposure –1 gradienttiliukuna vain taivaan osalle, silmien terävöinti jne)

Kuvien tallennuksen organisointi

Varmuuskopiot minulla on ollut mielestäni riittävän hyvin hanskassa ennenkin, mutta nyt Lightroomin kanssa tuli tarve saada kaikki ottamani/säästämäni kuvat yhtäaikaa näkyviin. Kuvia on tällä hetkellä kertynyt n 150 gigatavua alkaen vuodesta 2003. Määrä on jo sen verran iso, että esim kaikkien originaalien kopiointiin menee helposti tunteja. Huomasin tarvitsevani peilattua tmv tallennustilaa lisää (aiemmin varmuuskopiointiin ei kuulunut ns RAID-pohjaisia ratkaisuja).

Ensin olin jo hyvin lähellä ostaa ns NAS-purkin, joka on itsenäinen pömpeli jossa on esim 2 kpl 1 teratavun levyjä jotka voi konfiguroida peiliksi (molemmilla levyillä sama data). Hintaluokka n 250-300 euroa. Muutaman keskustelun ja kokemusten perusteella tulin sitten kuitenkin järkiini ja ostin 2 kpl teratavun kokoisia SATA-levyjä ja asensin ne jo olemassa olevaan kotipalvelimeen, johon konfiguroin sitten Windows-pohjaisen peilauksen. Peilin synkronointiin meni muutama tunti, mutta sen jälkeen se toimii kuin mikä tahansa kovalevy, sillä erotuksella että data säilyy jos jompikumpi levy hajoaa. Kustannuksia kahdesta levystä tuli yhteensä n 150 euroa, eli selvästi halvempi vaihtoehto. Ja nyt voi tutuilla Windows-mekanismeilla jakaa käyttöoikeudet yms niin kuin haluaa.

Yllättävintä tuossa peilatussa levyssä on se, että tiedostojen käsittely verkon yli on todella ripeän oloista (välissä 100 mbit/s kaapeli ja 54 mbit/s langaton verkko). Olen tehnyt niin että kuvankäsittelytyöasemalla on vain viimeisimmät otokset ja käsittelyn jälkeen ne jossain vaiheessa poistetaan käsittelykoneelta ja Lightroomille kerrotaan puuttuvien kuvien osoitteeksi tuo verkon yli näkyvä palvelimen peilattu levy.

Kuvia

Kuviakin tässä on tullut otettua sivussa, niitä näkyviin pikapuoliin.