lauantaina, huhtikuuta 14, 2012

Näkkälä osa 3: riekko

Tämä on kolmas osa tarinaa, edelliset osat löytyvät täältä:

http://aalialikoski.blogspot.com/2012/04/nakkala-osa-1-maisemat.html
http://aalialikoski.blogspot.com/2012/04/nakkala-osa-2-kelkkailua.html

Lapissa on kuulemma ollut kovasti pöllöjä kuvattavaksi. Minun lyhyellä turistireissullani ei ollut aikaa kytätä lintuja kovin antaumuksella, mutta yhdellä riekkojen jahtausreissulla kyllä kävin. Aika usein hiihtolenkeillä kyllä näin riekkoja, usein ne pyrähtivät lentoon ihan muutaman metrin päästä. En tiedä kuinka monen ohi hiihtelin niitä huomaamatta, koska ovat niin hyvin maastoutuneita joko ihan vaan värityksensä ansiosta tai sitten ovat kiepissä lumen pinnan alla. Kanalintuna riekko kyllä jättää paljon jälkiä hangelle koska tykkää kävellä paikasta toiseen. Tuoreitakin jälkiä toki näkyi siellä sun täällä. No, hiihtolenkeillä ei ollut lintukameraa mukana joten kuvaaminen jäi sikseen.

Pariin otteeseen pääsin kuitenkin lintukamerankin (7D ja 300/4) kanssa kuvausetäisyydelle. Olin jo pakkaamassa kameraa takaisin reppuun kun huomasin räpiköintiä ihan muutaman metrin päässä. Riekko oli ilmeisesti hermostunut liian lähellä tapahtuvaan liikkeeseen ja kaivautui pois kiepistä juuri kun olin kohdalla.

IMG_5693

IMG_5726

IMG_5712

perjantaina, huhtikuuta 13, 2012

Näkkälä osa 2: kelkkailua

IMG_5561

Moottorikelkka on oleellisen tärkeä kulkuväline alueella jossa lumi peittää ison osan vuodesta lähes kaiken alleen. Kelkalla pääsee kätevästi sinne minne jalan tai suksilla olisi epäkäytännöllistä tai mahdotonta mennä. Niinpä mekin käytiin kelkalla muutamalla retkellä.

IMG_9536

Välillä mukana oli myös pikkuväkeä:

IMG_9551

Lumi lentää hiukan reilumpaa vauhtia kaarrellessa:

IMG_5600

Maisemat olivat hulppeita, meni melkein minne päin tahansa:

IMG_9501

Kahvitaukopaikka oli esimerkki sellaisesta maastosta jossa kelkan selästä hypättyä lunta oli enemmän kuin jaloissa pituutta. Paikoitellen piti edetä kontaten että pääsi edes jotenkuten jalan eteenpäin. Hiukan ennen kuvan paikkaa piti myös minun (lyhyempitelaista mutta tehokkaampaa) kelkkaa hiukan kaivella hangesta kun en uskaltanut pitää tarpeeksi vauhtia pienessä ylämäessä koivuja väistellessä. No, irtosihan se sieltä sitten onneksi aika helposti kokeneemman kaverin taidoilla :)

IMG_9516

keskiviikkona, huhtikuuta 11, 2012

Näkkälä osa 1: maisemat

IMG_5532

Kävin viime viikolla vajaan viikon lomareissulla lapissa kun kerrankin oli mahdollisuus lähteä. Tukikohtana oli tuttavan kotipaikka Enontekiön Näkkälässä. Menin lentämällä Hettaan (FlyBe lentää sinne kahdesti viikossa) ja siitä ei ole kuin n 50 km Näkkälään, joka on siis käsivarressa parinkymmenen kilometrin päässä Norjan rajasta.

Näkkälässä oli täysi talvi, lunta paikoitellen varmaan kinoksissa useampia metrejä eikä kovin kummoista hankikantoa ollut kun ei päivälläkään lämpötila käynyt plussalla.

Aktiviteetteina reissulla oli lähinnä ulkoilua eri muodoissa: hiihtäen, moottorikelkkaillen ja valokuvaten.

Tässä ensimmäinen satsi kuvia keskittyen lähinnä maisemiin. Tunturissa paistoi lähes koko ajan aurinko niin kuin kuvista näkyy:

 IMG_9429 IMG_9433

IMG_9439 IMG_5534

Yöllä paistoi auringon sijaan kuu:

IMG_9482 IMG_5527

Jerstivaaran laella oli kivistä koottu rakennelma (joka oli tietysti peittynyt talven mittaan lumivaippaan):

IMG_9526